Grattis till våra kollegor, Jenny och Mikael, som framgångsrikt har genomfört utbildningen för att bli skorstensfejartekniker. Jenny ingår i vårt Boråsteam och Mikael ingår i vårt Jönköpingsteam.

Både Jenny och Mikael började arbeta på Gösab som sotare för ungefär fem år sedan. De ville vidareutbilda sig och fördjupa sin kompetens, vilket skulle göra det möjligt för dem att göra mer för våra kunder.  

Skorstensfejartekniker är kvalificerade att utföra brandskyddskontroller samt besiktningar utöver sotning.  

Vi frågade dem vad de skulle säga till någon som funderar på att arbeta som sotare. 

Mikael Skorstensfejartekniker Jönköping
Jag började jobba på Gösab 2019 utan tidigare erfarenhet från branschen. En vän fick in mig på detta spår. Skulle såga att arbetet passar den som tycker om att arbeta självständigt och med frihet under ansvar. Vidare är det bra om man inte har några problem att arbeta fysiskt eller med höga höjder.
Mikael
Skorstensfejartekniker
Jenny - Skorstensfejartekniker Borås
Livet är för kort för att vara nyfiken, så kan man så ska man testa det man kanske vill jobba med.
Jenny
Skorstensfejartekniker

Vi arbetar mot en hållbar framtid

Genom lärandemöjligheter som denna arbetar vi mot en hållbar framtid. Detta genom att fortsätta bygga upp våra teams kompetenser. Dessutom innebär det också att vi kan fortsätta leverera tjänster av hög kvalitet och ännu bättre resultat för våra kunder, både nu och i framtiden. 

Visste du att… 

Förutom att hålla skorstenar rena, kan sotare också ge råd om bland annat brandsäkerhet, samt  effektiva sätt att elda på. Det är ett yrke som går tillbaka ända till 1500-talet, under kung Gustav I:s tid, och det finns bevis från 1700-talet som visar att sotning ofta var ett familjeföretag – en tradition som vi på Gösab är stolta över att bära vidare! 

Läs mer… 

Läs vår korta historia om sotning för att få veta mer och känna till kopplingen mellan sotaren och kungens bödlar!  

Om Oss och våra tjänster