Låt inte din skorsten bli som i filmen Wicker Man – håll den ren

Med kortare dagar och kyligare nätter framför oss kanske du tänker att det är dags att börja använda eldstaden. Eller så njuter du redan av mysiga kvällar lyssnandes till de lugnande sprakande ljuden och känner doften av brinnande trä.

Men har du någonsin tänkt på vad röken gör med insidan av din skorsten?

När fick du senast besök av sotaren? Använder du, precis som många av våra kunder, nu din eldstad för att komplettera din uppvärmning och för att skapa en mysig atmosfär under kyligare kvällar?

Varje år sker det ungefär 500 skorstensbränder som sätter människors liv i fara och skadar deras egendom (Källa: Brandskyddsföreningen). Även om orsakerna till dessa bränder varierar, minskar risken för en skorstensbrand avsevärt när skorstenen sotas regelbundet. Hur ofta sotningen ska utföras beror på hur eldstaden används, och stigande energikostnader gör att allt fler vänder sig till sin eldstad som en extra värmekälla.

Om du använder din eldstad oftare än vad du har gjort sedan tidigare bör du överväga att boka en tid för sotning, även om eldstaden egentligen inte är schemalagd för sotning förrän om ett år. Många av våra kunder har redan ökat frekvensen av sotning, vilket minskar deras risk för skorstensbränder och håller deras familj – och egendom – säker.

  • Eldar du oftare och vill ha din skorsten sotad innan vintern?

Se priser och boka en tid

  • Visste du att en ren skorsten är mer effektiv och att det finns rätt och fel sätt att bränna?

Lär dig hur du får ut det mesta av din vedförsörjning