Elda rätt och undvik problem med skorstenen

Hur eldar man rätt och hur tar man hand om sin skorsten på bästa sätt? Vi har frågat Douglas, skorstensfejartekniker på Gösab om hans bästa tips.

– Många eldstadsägare eldar mycket mer än vad de tror och det med dålig ved. Man ska elda med ca ett till två kilo per inlägg och låta det brinna ner till ett glödberg innan man startar om proceduren, berättar Douglas.

Eldar man med mer än så belastar man kaminen och skorstenen. I regel klarar inte eldstaden en sådan eldningsfrekvens utan att skadas. Dessutom så ska man klyva veden väl, så att den hinner torka upp ordentligt innan den används. Om man har för fuktigt virke så blir det ingen förbränningsprocess utan snarare en torkprocess.

– Skapas en torkprocess av virket i eldstaden kan det bli knepigt. Vattenångan som bildas av värmen kyler ner rökgaserna, något som i sin tur kan skapa tjärbildning i kanalen. Får man detta så blir det som asfalt i skorstenen och det kan börja brinna. Många har haft soteldar utan att de märkt det och det kan gå riktigt illa.

Förutom att veden ska vara torr och fint kluven så finns det vissa träslag som är bättre än andra att elda med. Björk är virket som brinner allra bäst. Dessutom är det viktigt att tillföra mycket luft under förbränningsprocessen, det ska bli ett undertryck, så det är viktigt att man inte stänger spjället.

– Kör du på dessa saker, fint kluven björkved som är torr, bra lufttillförsel och rekommenderade mängder, så kommer du aldrig ha problem och du kommer elda mest miljömässigt. Självfallet bör man också sota sin skorsten en gång om året för att säkerställa att allt står rätt till.