Dåliga lukter i huset kan leda till sämre hälsa

När vi börjar stänga våra hem för vintersäsongen är det nu som vi mest troligt kommer att märka om vårt hus känns instängt eller till och med luktar fuktigt. Detta gäller särskilt för dem av oss som bor i äldre hus med äldre ventilationssystem. Dessa system har oftare smalare kanaler och klarar inte lika bra av moderna fläktar, vilket innebär att föroreningar och fukt inte tas bort så effektivt som de borde.

På 1990-talet införde svenska myndigheter obligatoriska ventilationskontroller (OVK). Kanaler i alla byggnader i Sverige skulle inspekteras och rengöras regelbundet av utbildade specialister. Detta bidrar till högre brandsäkerhet och säkerställer bästa möjliga inomhusluftkvalitet. Men även ett rent ventilationssystem kommer inte att vara så effektivt som det borde vara om dess delar inte längre är ändamålsenliga.

Tänk till exempel på en fastighet som har renoverats med ett nytt badrum. Kanske har ett andra badrum byggts till tillsammans med ett nytt kök inklusive en ny spis och en dubbelugn. Nya fläktar har installerats som en del av renoveringen med garantin att de ska ta bort dåliga lukter och överskottsfukt från luften, vilket lämnar ditt hem rent och fräscht. Men om inte kanalerna också uppdateras kommer kunderna att förlora pengar och andas in stillastående och fuktig luft. Problemet är inte fläktarna, det är kanalerna. Nästan hälften av hemmen i Sverige byggdes för över 30 år sedan och de flesta har fortfarande de ursprungliga kanalerna som går genom fastigheten. Kanalerna är för smala för att kunna hantera den mängd luft som tvingas genom dem av moderna, kraftigare fläktar.

Resultatet är kvarvarande matlukter och en högre risk för fukt i områden som badrummet. Föroreningar och fukt förblir i luften som vi sedan andas in, och med tiden kan detta leda till potentiellt allvarliga och till och med livshotande sjukdomar. Vi vet att det finns ett samband mellan dålig inomhusluftkvalitet och hälsoproblem, inklusive luftvägssjukdomar, hjärtsjukdom och även vissa cancerformer.

Precis som oss, behöver hus ren luft för att hålla sig friskt. Det kan verka som en konstig idé att prata om ett friskt hem, men föroreningar och fukt i luften ökar risken för mögel, röta och insektsangrepp, samt allvarliga hot mot vår hälsa såsom Legionärssjuka. Dålig inomhusluftkvalitet kan också förvärra allergier, ge huvudvärk och irritera ögonen, näsan och halsen. Äldre personer och små barn löper större risk eftersom de oftare tillbringar mer tid inomhus. Även personer som arbetar hemifrån löper samma risk och bör be sin arbetsgivare att inkludera en luftkvalitetskontroll som en del av en riskbedömning av deras hemmakontor.

Referenser

Statistics Sweden

Environmental Protection Agency


Bor du i ett hus med dålig    ventilation?

 Kontakta oss för att boka ett helt   kostnadsfritt hembesök

Jag vill boka ett kostnadsfritt hembesök
Healthy Home Rensen Healthbox system frisk luft hemma, kondens-på-fönsterna


Läs vad andra kunder tycker om vårt smart ventilation system, Healthbox

Frisk luft ger en helt annan känsla i kroppen och huvudet.

Lösningen på dålig sovrumsluft fanns i brevlådan.