OVK Bättre inomhusmiljö och lägre energi förbrukning
Att ventilationssystemen fungerar är viktigt av två skäl – för att få ett bra inomhusklimat och för att minska energiförbrukningen. Därför måste OVK (Obligatorisk ventilationskontroll) genomföras regelbundet.
Enligt Plan- och bygglagen (PBL) ska ett ventilationssystem genomgå en första besiktning innan det tas i drift. Därefter ska kontroller ske med jämna intervaller, vart tredje eller vart sjätte år beroende på typ av byggnad. Det är ackrediterade funktionskontrollanter som genomför besiktningen.
På Gösab är vi certifierade att utföra OVK-besiktningar. Då går vi igenom fastighetens energiförbrukning för elektricitet, uppvärmning, uppvärmning av tappvatten och komfortkyla. Har en radonmätning gjorts tidigare finns även uppgiften om uppmätt radonhalten med i protokollet.
Det här är vad som normalt mäts i en OVK:
Energiförbrukning
Uppvärmd area (A-temp)
Referensvärde för jämförelse av energiförbrukning
Registrering hos Boverket
Allmän ventilationsservice
Som fastighetsägare är du skyldig att se till att det finns OVK-protokoll enligt den tidsintervall som gäller för ditt hus. Det är byggnadsnämnden i din kommun som är tillsynsmyndighet för att OVK-kontrollerna genomförs. Endast en- och tvåbostadshus med självdragssystem eller enbart fläktstyrd frånluft är undantagna.
Vad kontrolleras i en OVK?
Det finns tre sorters ventilationssystem – självdragsventilation, mekanisk frånluftsventilation och mekanisk från- och tilluftsventilation. Vi protokollför vilket av dessa ventilationssystem som används samt att anläggningen uppfyller de krav som gällde när den installerades.
Två vanliga problem är smuts i ventilationskanalerna samt för låga luftflöden. Det här är vad vi gör under en besiktning:
Mäter luftflödet i liter/sekund
Undersöker så att det inte finns bakdrag
Kontrollerar skicket på kanaler och ventiler
Bedömer om installationer är korrekt gjorda
Skickar protokollet till Byggnadsnämnden
Allt samlas i ett OVK-intyg som du kan använda om vi har upptäckt brister som behöver åtgärdas. Dokumentet är också ett bra underlag för att göra förbättringar av energiförbrukningen.