Ventilationen – A och O vid bostadsköp

Det är mycket att tänka på när man köper hus eller bostadsrätt. Men många missar att kolla att ventilationen fungerar som den ska. Vi har frågat Anders, skorstensfejartekniker på Gösab om vad man ska tänka på när man köper bostad.

– Nybyggda hus är det sällan problem med. Men köper man ett äldre hus så bör man ta reda på om ventilationen funkar som den ska. Många drabbas i efterhand då de inte har kollat så att allt är okej. Och det är faktiskt köparens skyldighet att ha koll på detta. Så det är viktigt att man besiktigar sin bostad vid köp. Vi på Gösab utför ju den typen av ventilationsbesiktningar, berättar Anders.

Man ska vara särskilt uppmärksam i badrum och kök. Det är utrymmen som används ofta och där det är viktigt att ventilationen fungerar. Det man själv kan hålla koll på är att se till att det inte immar för länge på badrumsspegeln efter att man duschat. Och man bör även vara observant på om det doftar annorlunda i badrummet. I köket så ska det inte lukta mer än en halvtimme till en timme efter att man har lagat mat.

– Det finns ju obligatorisk ventilationskontroll som utförs i lägenheter var tredje år eller sjätte år, beroende på vilket ventilationssystem man har. Men har man otur så står man där med ett kök som precis är ombyggt och inte godkänt. Jag har varit med om att man dömt ut kök som kostat 100.000 konor att bygga, men man har då glömt ventilationen som man råkat sätta bakom ett skåp. Så det är viktigt att även köket är fackmannamässigt gjort för att man ska vara helt säker på att allt är rätt. Vi kommer dessvärre oftast för sent, så det är viktigt att man har koll och får till en besiktning i tid.