Martin vidareutbildar sig till skorstensfejartekniker

Efter att ha jobbat som sotare i åtta år kände Martin Berggren att han ville ta sig till nästa nivå karriärmässigt. Han har alltid haft en strävan efter att lära sig mer och utvecklas på jobbet, så Martin berättade för sina chefer på Gösab att han ville vidareutbilda sig till skorstensfejartekniker.

– Mina chefer Karolin och Simon tyckte att det var en toppenidé. Och då Gösab bekostar utbildningen så kändes det extra tacksamt att man fick den chansen.

Utbildningen till skorstensfejartekniker bedrivs i huvudsak på distans, under 40 veckor vid MSB:s skola i Rosersberg. Den är upplagd så att man studerar heltid varannan vecka och varannan kan man jobba som vanligt. När man får sin examen så blir man kvalificerad att utföra mer avancerade uppgifter, såsom brandskyddskontroll.

– Många vill gå teknikerutbildningen. Men man bör helst ha lite erfarenhet innan, man ska gärna ha varit gesäll ett tag och ha ett par år i yrket. Brandskyddsbesiktningar är ganska krävande, så det gäller att man gillar det, berättar Martin.

Martin fick dessvärre ett avbrott i utbildningen på grund av covid-19. Men kunde nyligen gå klart och få sin examen.

– Ja, tyvärr satte corona lite käppar i hjulen då utbildningen har några obligatoriska närträffar där man genomför teoretiska och praktiska examinationer. Men jag har nu äntligen lyckats gå klart och få min examen. Nu i efterhand är jag väldigt nöjd med utbildningen och mitt yrkesval. Det är ett yrke som är väldigt varierande och det är roligt att man får så mycket frihet och ansvar. Man träffar också mycket roliga människor genom jobbet. Dessutom ser framtiden ljus ut, då brandskydd alltid kommer behövas.