Har du bra luft på hemmakontoret?

Att arbeta hemifrån är en förmån som tusentals – miljoner till och med – arbetsgivare omfamnade under pandemin. Men blir vår hälsa lidande som ett resultat?

Här på Gösab tror vi att det är viktigt att våra medarbetare har en bra balans mellan arbete och privatliv. Det har alltid varit självklart för oss och att kunna arbeta hemifrån är ett effektivt sätt att göra detta. Att undvika trång kollektivtrafik eller inte köra till jobbet varje dag minskar bilutsläppen, inklusive partiklar från däck och bromsslitage, vilket är en extra miljö- och hälsobesparing.  

Det sägs att vi i Sverige tillbringar 90% av vår tid inomhus och hälften av den tiden är vi hemma. Det låter trevligt att vara hemma med familjen och våra gosiga husdjur men inte om inneklimatet är dåligt. Forskning säger att vi andas ungefär 30kg luft varje dag som innehåller bland annat damm och päls. Dålig ventilation är alltså kopplat till hälsoproblem såsom allergier och astma, och det visste vi redan för flera år sedan (Svenska Ventilation).  

Ändå glömmer många se till att även ha en bra arbetsmiljö hemma, och en stor del av en bra arbetsmiljö är luften vi andas. 

Anders Matsson jobbar som certifierad funktionskontrollant och berättar att luften på en arbetsplats ofta är helt annorlunda än den hemma.

–  Man har helt andra luftvärden på en arbetsplats, då det är reglerat av Arbetsmiljöverket och beräknat per person och kvadratmeter. I bostäder är det enbart beräknat per kvadratmeter, och då finns det oftast bara utsug i utrymmen som badrum, kök och klädkammare.

När vi sitter inomhus så avger vi själva en del koldioxid och när vi rör oss så rör vi upp damm i luften. Ett väl fungerande ventilationssystem tar hand om detta. Men har man stopp i ventilationen eller andra ventilationsproblem så blir luftkvalitén avsevärt sämre – något som bland annat kan leda till trötthet, koncentrationssvårigheter och allergibesvär.

– Det man kan göra själv är att se över så att ventilerna inte är för smutsiga. Är de dammiga så kan man torka av och dammsuga så långt in i kanalen som det är möjligt. En bra indikator på att ventilen fungerar och suger ut luften som den ska, är faktiskt att den blir smutsig. Man ska också professionellt rengöra ventilationen minst var fjärde år. Och om du har gjort en större renovering av badrum eller kök så ska du gärna göra det kort efter. Då de flesta renoveringar river upp väldigt mycket damm som sedan fastnar i ventilationen, berättar Anders.

Ett snabbtest man kan göra för att se om ventilationen fungerar är att hålla ett papper mot ventilen, hushållspapper bör sugas fast och är det en tilluftsventil så ska pappret blåsa iväg.

–  En annan genväg till att få bra luft inne är att vädra ofta. Men det är såklart att föredra att alltid ha väl fungerande ventilation, och det får man genom att besiktiga den. När vi kommer in så gör vi rent på djupet.

Bor du i ett äldre hem och är orolig för dålig ventilation?  

Vi kan hjälpa till.  

Våra ventilationstekniker är experter på luftkvalitet, värmekomfort och fuktproblem. Låt dem göra ett hembesök och mäta ventilationen för en bedömning av inomhusklimatet.

Det är helt kostnadsfritt! 

Jag vill boka ett kostnadsfritt hembesök

Här kommer flera tips från våra medarbetare om att ha ett bra hemkontor.  

”Efter coronapandemin har jag fortsatt att arbeta hemifrån emellanåt. Förutom god ventilation är det viktigt att ha en ergonomisk arbetsplats när jag sitter hemma och arbetar vid datorn. Bra luft och bra arbetsställning ger förutsättning för en effektiv arbetsdag.” //Malin, Ekonomiansvarig 

”Det är viktigt för mig att jag alltid har något att dricka och att jag stanna upp och sträcka regelbundet. Vi har en hund hemma så han är en bra påminnelse att jag behöver pausa då och då och gå ute.” //Rebecka, Kontorschef 

“Jag är en kreativ person med stort behov av inspiration. Jag uppskattar mycket naturligt ljus och trivs med omgivningar som innehåller växter. Krukväxter har inte bara estetisk skönhet, vilket gynnar vårt mentala välmående, utan även syret de producerar är en idealisk komplettering till att ha ett välfungerande ventilationssystem i mitt hem” //Leila, Specialist på marknadskommunikation  

Andra resurser 

Arbetsmiljöverket 

Folkhalsomyndigheten 

Fukt i byggnader och hälsa