Storkök
Rengöring av imkanalen minskar brandrisken
I storkök och restauranger är ordentlig rengöring ett viktigt moment för att minska brandrisken. Rengöringen är inte bara en god idé i största allmänhet, utan ett krav från de lokala myndigheterna. Och det är upp till dig att se till att jobbet blir gjort.
När det gäller storkök finns det särskilda krav på hur rengöringen ska gå till. Det gäller särskilt rengöringen av imkanalen – den ventilationskanal som går från köksfläkten. I storkök finns risken att fett fastnar i imkanalen vilket kan leda till att det börjar brinna.
Det här hjälper Gösab till med. Vi spolar rent imkanalerna från fett med hjälp av vatten och specialkem. Dessutom delar vi med oss av rekommendationer, till exempel när det gäller läckage i fastigheten.
Som fastighetsägare är du ansvarig för rengöringen av storköket. Hur ofta rengöring av imkanaler behöver utföras regleras av Lagen om skydd mot olyckor (LSO).
Ventilationen i kök som värmer mat ska rengöras minst en gång per år, medan rengöringen av ventilation i kök som lagar mat behöver ske minst tre gånger per år. Kommunen kan öka antalet rengöringstillfällen, men det är något som prövas från fall till fall.
Bli avtalskund
Avtalskunder har möjligheten att få våra tjänster inom bland annat OVK, brandskydd och ventilation i ett avtal.